Biografie Willem Wilmink

Willem Andries Wilmink (25 oktober 1936 - 2 augustus 2003)

Willem Wilmink werd geboren in de Javastraat te Enschede in een socialistisch gezin. Zijn vader was procuratiehouder in de textiel. Willem Wilmink zat in Almelo op het gymnasium. Daar na studeerde hij Nederlands en geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Na een jaar als leraar op het Vossius Gymnasium in Amsterdam werd hij universitair docent moderne letterkunde aan het Instutuut voor neerlandistiek van de Universiteit van Amsterdam van 1961 tot 1978. Vanaf 1978 wijdde hij zich geheel aan het schrijven. In 1988 promoveerde hij aan de Katholieke Universiteit Brabant op de poezie van Hendrik de Vries.

Willem Wilmink schreef veel liedjes en gedichten voor artiesten en tv programma's zoals:

Herman van Veen, Joost Prinsen, Wieteke van Dort, Jenny Arean, Don Quishocking, 'De Stratemakeropzeeshow', 'de film van Ome Willem' en 'Het Klokhuis'. En nog steeds worden zijn teksten gebruikt door vele artiesten. Willem Wilmink vertaalde gedichten, prentenboeken en teksten uit de Middeleeuwen waaronder: Beatrijs en De reis van Sint Brandaan.

Willem Wilmink woonde vanaf 1991 weer in de Javastraat, waar hij ook in het Twents schreef. Hij is in zijn huis aan de Javastraat gestorven.